Het draait om respect en vertrouwen in bouw en techniek

BLOG
Projectmanagement
Edwin de Ridder
Projectleider bij Züblin Civiele Betonbouw
23 januari 2019

Mensen willen graag met plezier naar hun werk toe. Focus op de samenwerking, meer nog dan op het resultaat. Investeer aan de voorkant in het team, want dat rendeert.” Edwin de Ridder, projectleider bij ZÜBLIN Civiele Betonbouw, heeft in zijn werkzame leven al veel teams gecoacht. De winst daarvan ziet hij terug in tijd en geld.

Leren samenwerken

Zijn voornaamste zorg zit aan het begin van een tender of project. “Als je stuurt op teams, weet je vaak pas na twee tot drie maanden wat het je oplevert. Het moet nog gebeuren. Je hebt te maken met een andere contractvorm, een andere opdrachtgever en andere bouwspecialisten. Ondanks dat we allemaal graag met partners willen werken, werk je vaak met verschillende bouwspecialisten. Door de krapte gaat het toch weer om prijs.”

Bouwen aan teams

“Als je een team bij elkaar brengt, heb je te maken met verschillende mensen en diverse belangen. Door aandacht te geven aan de zachte kant: respect en vertrouwen, boek je een beter resultaat.” Edwin brengt zijn teamleden en de opdrachtgever in een startup-gesprek bij elkaar. “Als je alleen stuurt op techniek, dan groeit dat vertrouwen niet.” Door gebruik te maken van verschillende tools, leren zijn teamleden elkaar beter kennen. Er wordt eerst gesproken over persoonlijke zaken en nog niet over de inhoud. Dat vraagt natuurlijk om een open houding. Voor Edwin is het geen probleem om zich kwetsbaar op te stellen. “Ze vinden me vaak wel een rare hoor”, lacht hij. Maar dat maakt hem niets uit. De ervaring leert dat als een enkeling zich openstelt, de rest vanzelf volgt in zijn eigen tempo.

“Ze vinden me vaak wel een rare hoor”

Trage bouw

Innovatie in de bouw gaat traag. “De opdrachtgevers en contractvormen houden het ‘out of the box’ denken tegen”, aldus Edwin. “In combinatie met een laag winstmodel, werkt de bouw vaak nog traditioneel. Veranderen kan wel in de projecten waar je invloed op hebt. Door samenwerking bijvoorbeeld. Toch worstelen veel partijen hier nog mee. De markt is best wel strak en centen verdienen is lastig. Het is daarom makkelijker om alleen naar je eigen scope te kijken. Zeker als het financieel spannend wordt.” Toch is Edwin ervan overtuigd, dat ook financiële discussies veel makkelijker op te lossen zijn wanneer je werkt in een goede sfeer.

Doel op de wand

Een goede sfeer staat dus aan de basis van een goed resultaat. Door draagvlak te creëren, voelt iedereen zich verantwoordelijk voor de beste versie van dat doel op de wand.  Wekelijks wordt er een LEAN-planningsoverleg gehouden, waarbij alle bouwspecialisten aanwezig zijn. Er wordt vier weken vooruitgekeken, maar de focus ligt op de dagplanning van de week die komen gaat. De bouwspecialisten hebben maximaal inspraak en bepalen zelf. “De kunst is loslaten en delen”, zegt Edwin. “En ja, daar is een risico aan verbonden, maar het is mijn ervaring dat dit uiteindelijk voor minder problemen zorgt.” De LEAN-planning is nog uit te breiden met daily stands. Hierbij wordt de dag aan het begin met elkaar doorgesproken en is er ruimte om in te gaan op de details.

“De kunst is loslaten en delen”

Uitbouwen en successen

“En natuurlijk heb je verstand van techniek en je hebt verstand van financiën, want dat is geboren door ervaring, maar met mensen werken, dat is het hoor. Dat is het mooiste dat er is.” Inmiddels heeft Edwin al ruim twintig jaar ervaring in de wereld van bouw en techniek. Een techneut in hart en nieren dus. In 2007 draaide hij mee in een LEAN-pilot bij BAM en daar ontdekte hij dat dit zijn manier van werken is. “Ik ben een behoorlijke control freak, maar er wel van overtuigd dat het team in zijn totaliteit beter is. En successen motiveren enorm. Vervolgens bouw je uit en krijg je meer vertrouwen in wat je doet.” Bij ZÜBLIN Civiele Betonbouw draait alles om het team. Intern krijgt dit onderwerp dus volop aandacht en wordt er veel over gesproken.

“Ik ben een behoorlijke control freak, maar er wel van overtuigd dat het team in zijn totaliteit beter is."

LEAN

Van de een op de andere dag LEAN werken is misschien wat ambitieus. Tips van Edwin zijn:

  • Begin met een klein onderdeel.
  • Investeer in ervaring. Leer van iemand anders.
  • Denk niet dat je er na één project al bent. Ieder project is namelijk anders en je zult je aan het begin van ieder project af moeten vragen hoe je het team in zijn kracht zet.  

Marktontwikkeling

Het resultaat gaat aantrekken en de omzet loopt op, is de verwachting van Edwin. Hij vindt het wel opvallend dat de opdrachten niet goed loskomen. “Ik vermoed dat dit komt door ondercapaciteit bij de ingenieursbureaus. Maar eigenlijk begint het probleem natuurlijk al veel eerder. Volledige civiele opleidingen zijn weggevallen. Er is te weinig animo voor techniek. We hadden verwacht al verder te zijn, maar dat zal nog wel een decennium duren.” Voor ZÜBLIN Civiele Betonbouw heeft de Nederlandse markt nog veel potentie. “Het is belangrijk om beheerste stappen te zetten nu er zoveel werk gaat komen.” Als het aan Edwin ligt, gaat zijn team dit allemaal met het grootste plezier en het beste resultaat oppakken.