De ontdekkingstocht is misschien wel het allerleukste

Duurzaamheid
Rosalie Bedijn
Adviseur Fysiek Domein bij BMC
15 maart 2022

Sinds twee jaar werkt Rosalie Bedijn vanuit BMC bij verschillende gemeenten aan duurzaamheidsopdrachten in het Fysieke Domein. Geen twee gemeenten zijn hetzelfde, merkte ze. Dat levert haar nieuwe inzichten op - en kansen om te groeien.

“Ik vind het enorm leuk om een wijk, dorp of stad duurzamer en mooier te maken,” vertelt Rosalie Bedijn (27). Daarvoor krijgt ze in het dagelijks leven volop de gelegenheid. Als adviseur Fysiek Domein, gedetacheerd vanuit BMC, werkt ze als interimmer voor verschillende gemeenten aan duurzaamheidsprojecten. “Het mooie is dat je bij een gemeente heel concrete stappen kunt zetten, bijvoorbeeld met een Regionale Energie Strategie, zoals ik in de Krimpenerwaard heb gedaan.”

Capaciteit

Vanaf mei 2020 werkt ze aan verschillende opdrachten in Zuid-Holland, variërend van drie maanden tot maximaal twee jaar. De ene keer een zwangerschapsvervanging, de andere keer om de benodigde extra capaciteit te leveren. Want er komt heel veel op gemeentes af, ziet Rosalie. Zoals alles wat met de energietransitie te maken heeft. “Er zijn nu al veel te weinig ambtenaren. En in tegenstelling tot het cliché zie ik alleen maar ambtenaren die keihard werken. Er is de komende tijd nog heel veel te doen.”

Ontdekkingstocht

Elke nieuwe opdracht is een soort ontdekkingstocht, vertelt Rosalie. “Bij een van mijn opdrachten verving ik iemand die al met zwangerschapsverlof was. Als overdracht trof ik alleen een documentje aan. Ik ben toen gewoon met allerlei mensen van de gemeente gaan praten om het terrein te verkennen. En het mooist vind ik in zo’n geval om de dossiers na zes maanden weer zo over te dragen dat die medewerker kan instappen alsof ze nooit is weggeweest.”

Brede blik

De diversiteit aan opdrachten en opdrachtgevers geeft niet alleen een fijne afwisseling, zegt Rosalie, het levert ook een bredere blik op. “Want geen twee gemeenten zijn hetzelfde. En de kennis die je op de ene plek opdoet, kun je elders weer inzetten. Het geeft je de positie om soms kritische vragen te stellen, bijvoorbeeld ‘waarom doen we dit eigenlijk zo? misschien kan het wel anders’. En ik merk dat mensen daarvoor openstaan.”

Motivatie

Enthousiast, harde werker, sociaal, dat zijn woorden waarmee anderen Rosalie vaak beschrijven. Gedreven, dat hoort ze ook. Op haar 18e was ze al als commissielid betrokken bij de gemeenteraad van haar woonplaats Noordwijk. En tegenwoordig is ze naast haar vier werkdagen bij BMC twee dagen per week actief als Statenlid en fractievoorzitter voor de PvdA in Zuid-Holland. “De wereld gewoon een beetje mooier maken. Daar zit mijn motivatie, in de politiek en in mijn werk.”

Twee kanten

De combinatie van haar politieke functie en haar professionele werk vormt in de praktijk geen probleem, zegt ze. “Dat wordt geaccepteerd. Je moet er wel altijd open over zijn, naar beide kanten toe. En sommige dingen moet je vermijden. Een regel die ik heb gemaakt in de statenfractie is dat je nooit woordvoerder bent op onderwerpen waar je professioneel bij betrokken bent. Uiteindelijk zie ik de combinatie eerder als een voordeel. Ik ken de twee kanten: de politiek en de uitvoeringspraktijk. Dat maakt het vaak makkelijker om dingen te begrijpen.”

Doorgroeien

Na haar studie Geschiedenis begon Rosalie haar loopbaan met ondersteunende opdrachten via detacheerder Public Support. Detachering ligt haar wel. “Bij elke nieuwe opdracht kom je op een andere plek, heel leerzaam. Tegelijk heb je een thuisbasis, je hoort ergens bij.” Zodra de kans zich voordeed, in mei 2020, koos ze welbewust voor BMC. “BMC is een werkgever waar je langere tijd kunt blijven, er is ruimte om door te groeien. Ik hoop in de toekomst als projectmanager aan de slag te kunnen.” 

Sparren

De cultuur bij BMC helpt in haar ogen om stappen te zetten. De sfeer is dynamisch en druk en tegelijk collegiaal. “Hoewel er hard wordt gewerkt, is iedereen goed bereikbaar. Als je bijvoorbeeld over iets wilt sparren, proberen mensen daar in principe altijd tijd voor vrij te maken, ook al hebben ze het druk. Ook bij de gemeentelijke collega’s ervaar ik dat zo. Dat vind ik heel belangrijk.”

Verwachtingen

Het opvallendste wat ze de afgelopen twee jaar bij BMC geleerd heeft? “Dat ik bij een nieuwe opdracht niet vanaf minuut één alles helemaal hoef te weten en te beheersen. Niemand verwachtte dat van mij, maar ik verwachtte dat wel van mezelf. Dat heb ik losgelaten. Inmiddels vind ik die ontdekkingstocht misschien wel het allerleukste van mijn werk.”