Ruimtelijke ontwikkeling

Een onderwerp waar urban innovators niet snel over uitgepraat raken: de ruimtelijke ontwikkeling. Binnen de gegeven ruimte in combinatie met alle thema’s die spelen, is er natuurlijk ook veel over te vertellen. In onze blogs komen verschillende visies en standpunten voorbij.

Waar de kenners het over eens zijn, is dat ruimtelijke ontwikkeling aan verandering onderhevig is. Zo staan we volgens Annemarie Hatzman aan de vooravond van een nieuwe kijk op stedelijke ontwikkeling.

“Binnen bestaande stadsgrenzen wijken bouwen, op een gezonde manier. Dus niet volproppen.”

Annemarie Hatzman, Projectmanager portefeuille Stedelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling Antea Group

Ruimtelijke ordening Nederland

In Nederland is er slechts beperkte ruimte, maar er is wel veel ontwikkeling gaande. In Elburg gaan ze voor groei. Daarom wordt er daar hard gewerkt aan plannen voor woningbouw, economie en bereikbaarheid. Maar ook burgemeesters en wethouders van de gemeenten Heemstede, Heemskerk, Castricum en Schagen vertellen hoe zij zich inzetten voor hun ruimtelijke ontwikkeling.

Ruimtelijke ordening betekenis

Het inrichten van de ruimte, dat is waar ruimtelijke ordening – of RO – voor staat. Niets meer, niets minder. Maar dat is wel een bijzonder verantwoordelijke taak, er is dan ook bijzonder veel waar je rekening mee dient te houden bij de inrichting.

Volgens Willem Sulsters moeten we met elkaar het gesprek aangaan over de kwaliteit in de stedelijke omgeving en hij is van mening dat we op een andere manier naar onze ruimte moeten kijken en een voorbeeld kunnen nemen aan technologie.

“Wij denken nog steeds in landen en naties, maar het is vooral de big-5 die onze toekomst bepaalt: Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft.”

Willem Sulsters, managing director van WSA Urban Revelopment

Ruimtelijke ontwikkeling en planologie

Ook Daniël Dohnalek heeft het over een evolutieproces. De tijd dat planologie een wetenschap was voor enkel het plannen van een stad, is passé.

Het gaat om: mobiliteit, duurzaamheid, leefbaarheid en nu dus ook de energietransitie. De planoloog van de toekomst is een generalist die van alles iets weet.”

Daniël Dohnalek, projectmanager gebiedsontwikkeling en planologie

Ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit

Nog zo’n ingewikkeld thema inderdaad: mobiliteit. De toekomst brengt ons meer deelauto’s en elektrisch rijden wordt de norm. Hoe gaan gemeenten eigenlijk om met de benodigde laadpalen?

Urban-Innovators en ruimtelijke ontwikkeling

Zoals gezegd: Urban-Innovators delen graag hun verhaal omtrent ruimtelijke ontwikkeling en dat zijn de verhalen die wij plaatsen, omdat ze anderen helpen. Lees ze zelf, stel een vraag aan de community of vertel ons jouw verhaal en inspireer anderen.