Projectmanagement

Een veelgehoorde leus: alleen ga je sneller, samen kom je verder. Dat is dan ook de basis van projectmanagement. Het netwerk van Urban-Innovators kent veel projectmanagers. Doe er in jouw project je voordeel mee en stel je vraag aan de community.

Volgens projectleider Wim ter Voert is alles ingewikkelder geworden als je het vergelijkt met de tijden van weleer. Het succes van een project hangt dus meer en meer af van het juist managen hiervan. Alleen dan is het mogelijk de klus binnen tijd en budget te klaren. Alhoewel, er zijn genoeg hick-ups die je onderweg kunt tegenkomen in de vorm van archeologie of broedende steenuilen.

Projectmanagement Bouw

Een goede project-start-up, waarbij je jezelf van een kwetsbare kant durft te laten zien, is van enorm belang. Iedereen heeft het over teamwork en vertrouwen. Maar dat dat niet altijd makkelijk is, vertellen David Becking en Edwin de Ridder. Werken in de bouw betekent werken in een conservatieve branche, waarin volgens David nog een sterke angst- en afrekencultuur heerst.

Plezierig samenwerken

En daarin staat hij niet alleen. We moeten af van het wij-zij-denken, zegt ook Daniel van den Dries:

“Kijkend naar de technische complexiteit van projecten moet er veel meer gekeken worden naar een win-winsituatie.”

Gijs van Oorschot is ervan overtuigd dat je als projectmanager ook een halve psycholoog bent en geeft zijn stappenplan voor projectmanagement prijs. 

Projectmanagement bouwprojecten

Doorvragen tijdens het project is ook van wezenlijk belang, want ‘het is bruin met vier poten’ kan op van alles slaan. Vragen, vragen, vragen dus … Het is essentieel dat iedereen aan hetzelfde werkt in plaats van denkt aan hetzelfde te werken. Tijdens een offlinebijeenkomst, waarin het thema projectmanagement centraal staat, neemt Cécile Cluitmans nog meer van haar projectvragen met de aanwezige Urban-Innovators door.

Project nieuwbouwwoningen

Wat enorm helpt bij een eenduidige kijk op de nieuwbouwprojecten, is het samenwerken in een model. Nieuwe software, zoals BIM, maakt dit mogelijk. Rutger Hermsen werkt met BIM en hij ziet talloze mogelijkheden, hij wil dan ook graag doorpakken met 4D en 5D.

 In een tijd die verandert, verandert logischerwijs ook de rol van projectmanager. De projectmanager van vandaag is echt iemand anders dan vroeger.

“Als projectmanager moet je de problemen kunnen doorgronden, snappen en richting geven. Vroeger zag je mensen die alles konden en een hoog oplossend vermogen hadden.”

Martijn, projectmanager Schiphol