Smart Home -> Smart City

BLOG
Duurzaamheid
Innovatie
Velimir Jelovic
CEO Smart City Design
12 januari 2021

Van kleine uitvinder tot duurzame elektromonteur. Als het verhaal van Velimir ons iets kan leren, is het wel dat vluchten van huis en haard niet per se betekent dat passie en ambitie achterblijven. Met een duurzame inborst, een inmiddels duurzaam huis en technische knowhow, wil hij nu graag bijdragen aan een duurzaam Nederland. 

In Kroatië was Velimir Jelovic bijna klaar met zijn opleiding tot elektromonteur toen hij moest vluchten. Gedreven als hij is, leert hij de Nederlandse taal en pakt hij zijn technische opleiding weer op. Hij haalt versneld zijn papieren.

Elektrotechniek

“Ik ben altijd bezig geweest met elektrotechniek, mijn passie van kleins af aan. Buitenspelen deed ik niet veel, liever zat ik binnen. Spelen met kabeltjes, lampjes, knoopjes … Altijd iets proberen te maken wat nog niet bestond.”  

Iets verderop bij hem in de straat zat een bedrijf voor elektrotechniek. Dat bedrijf had een enorme aantrekkingskracht op de jonge Velimir. Van de mannen daar kreeg hij draadjes en lampjes toegestopt waar hij thuis weer mee kon klussen. “Ze noemden me de toekomstige Nikola Tesla”, vertelt Velimir, naar een Kroatische uitvinder uit de 18e eeuw. 


Duurzame innovatie

Met zijn diploma voor elektromonteur op zak gaat Velimir aan de slag in zijn nieuwe thuisland. Jarenlang werkt hij voor een baas en in januari 2007 besluit hij voor zichzelf te beginnen. Een prima keuze, tot 2020. Begin vorig jaar raakte hij enthousiast over duurzame innovatie, zelfs zo enthousiast dat hij besluit een nieuw onderdeel te starten binnen zijn bedrijf: Smart City Design.


Duurzame woning

Wat begon met het verduurzamen van zijn eigen woning, werd een missie om de wereld een beetje mooier te maken. “Duurzaam ben ik zelf. In 2015 kregen wij van de gemeente een energielabel. Wij kregen een G. Ik heb het hele huis energiezuinig gemaakt. In 2016 kregen wij zonnepanelen op het dak, overal led-verlichting. Het dak, de vloer en de gevel zijn geïsoleerd, triple glas.” Wat nog overblijft, is het afsluiten van de gaskraan, daar wordt naar toegewerkt. De A-energielabel is in ieder geval alvast binnen. 

Het verduurzamen van zijn woning levert hem op alle fronten winst op. “Het woont veel prettiger. Het scheelt enorm in de kosten, maar het is ook comfortabeler wonen, het is lekker rustig. Als ik vroeger op mijn slaapkamer lag, hoefde er buiten maar iemand langs te lopen en ik hoorde het. Nu hoor je niet veel omgevingsgeluiden.”  


Smart toepassingen

En na een duurzaam huis wil Velimir de sprong wagen naar een duurzaam Nederland. “Door zo veel mogelijk slimme, duurzame, innovatieve producten in de openbare ruimte te plaatsen. Om beter leven mogelijk te maken voor de gebruikers van de openbare ruimte.” Hij is een samenwerking aangegaan met leveranciers uit Kroatië die al bijzonder mooie smart toepassingen hebben bedacht. 


Smart bankje

Enthousiast vertelt hij over de producten die hij vertegenwoordigt, waaronder een bankje. “Een bankje [voor buiten] voorzien van zonnepanelen, gemaakt van duurzaam materiaal. Je kunt er je mobiele telefoon opladen, maar ook de accu’s voor e-bikes en scootmobiels. De bankjes bieden ook nog wifi aan, kun je meteen de krant lezen.” Ontmoetingsplekken met allerlei extra’s dus. En er is nog meer mogelijk. Talloze sensoren voorspellen het weer en een lcd-scherm aan de zijkant laat de laatste nieuwsberichten van de stad zien. Velimir: “In andere steden in Europa worden ze gebruikt om de laatste berichten over Covid-19 te presenteren.” En wat te denken van alle data die zo’n bankje verzamelt. 

Iedereen heeft volgens hem profijt van zijn producten. “Mijn doelgroep is overheid, bedrijven, instellingen en particulieren.” Wat betreft gemeenten is hier en daar de interesse al wel gewekt. En Velimir zelf hoopt niet alleen te verkopen, maar ook te installeren en te onderhouden. 


Goed idee 

Liever nog had Velimir deze toepassingen natuurlijk zelf uitgevonden en af en toe zit hij ook op het juiste spoor. Zonder zijn beklag te doen, geeft hij aan waar hij met zijn uitvindingen tegen aan kan lopen. “Ik heet geen Jan-Piet en dat maakt het lastiger om ergens binnen te komen. Vorig jaar had ik zelf een idee, alle abri’s van het openbaar vervoer voorzien van zonnepanelen. Dat ben ik helemaal gaan bedenken. Ik heb een poging gedaan om in contact te komen met HTM uit Den Haag om daarover te spreken maar dat lukte helaas niet en dan zie ik ineens dat in Den Haag een pilot wordt gedraaid met zonnepanelen op de abri’s. Helaas is het mij niet gelukt, maar het komt er wel. Het is dus wel een goed idee geweest.”


Op de hoogte blijven van interessante verhalen van professionals? Meld je dan aan bij de community.

Aanmelden community