Samen beter bouwen

BLOG
Duurzaamheid
Innovatie
Wouter Truffino
CEO & founder Holland ConTech & PropTech
17 december 2021

Samen werken aan een beter gebouwde omgeving. De bouw- en vastgoedwereld kan zoveel meer dan stenen stapelen en asfalt draaien. Nieuwe kansen en oplossingen liggen op de tafels van techneuten te wachten op een toekomst binnen de steden en achter de stenen. Het is tijd om de gevestigde orde te verbinden aan de nieuwe.

Een betere wereld en een betere business gaan hand in hand, volgens Wouter Truffino. De bouw- en vastgoedsector is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot, dat kan anders. En anders biedt kansen. Technische kansen. Door te verbinden kunnen we versnellen. Wouter Truffino heeft als founder van Holland ConTech & PropTech [construction technology & property technology] een dagtaak aan het verbinden van bedrijven. Om corporate bedrijven samen te brengen met snelle start-ups en frisse scale-ups. Alhoewel, veel van de start-ups die 6 jaar geleden op een zolderkamertje zijn begonnen, zijn inmiddels uitgegroeid tot serieuze techbedrijven. En ook die techbedrijven kunnen weer samengaan of samenwerken met andere techbedrijven om tot nog grotere technische hoogten te komen. 

Hoe het begon

Enfin, even naar een ondergronds verhaal, want dat is waar het begon. Toen Wouter na zijn studie civiele techniek en een studie aan Nyenrode zijn stappen zette op de bouwgrond, bouwden we nog hetzelfde als in de tijd van de Romeinen. “Ik zag allemaal kansen. Nieuwe technologie, innovatie, digitalisering, maar ook duurzaamheid en circulariteit.” Met een aantal vooruitstrevende collega’s werd er bij zijn toenmalige werkgever, het hedendaagse Sweco, een ondergronds netwerk opgericht. De ingenieurs ontmoeten elkaar in de kelder. Er werden ondergrondse sessies georganiseerd. Dappere klanten beantwoorden de prangende vraag: Waar lig jij wakker van? Er ontstonden allemaal innovatieve kansen en opdrachten … Dus na een paar succesvolle innovaties werd het ondergrondse netwerk naar boven verhuisd. “Hartstikke leuk om zo met elkaar die vernieuwing aan te jagen. Daar is mijn passie ontstaan: vernieuwen kan wél in de bouw- vastgoedwereld.” 

…Tech

Wouter leert over Holland FinTech en denkt dan: Hé, maar dat kan ik ook. Zoals techniek de financiële wereld ondersteunt, zo ondersteunt techniek ook property en construction. “Zes jaar geleden waren wij de eersten die dit zo de markt in slingerden. Wij zijn de eersten in de wereld die er een netwerk omheen hebben gebouwd en dat zijn gaan doen. We netwerken nu zelfs in de internationale wereld met Global PropTech.” 

Netwerker 

Tijdens zijn studententijd was Wouter ooit voorzitter van zijn studievereniging. Het verbinden, mensen bij elkaar brengen was toen al een rol die hem paste. “Mensen nieuwe dingen laten ontdekken en met elkaar een leuke tijd beleven.” Vandaag de dag doet hij dit dus weer, maar dan met een ander netwerk. “Met een netwerk van meer dan 200 leden. 80 corporate bedrijven: alle drie de grote banken zijn aangesloten, Heijmans, Dura Vermeer, woningbouwcorporaties als de Alliantie en Parteon, maar ook aan de investeringskant een Syntrus Achmea, een makelaar en adviseur als Cushman & Wakefield … En aan de andere kant 125 techbedrijven en dat gaat van early state start-ups en scale-ups naar techreuzen à la Autodesk, maar ook een Google of een Microsoft helpen we af en toe. Wij helpen iedereen.” 

Je niet bezighouden met vernieuwingen is ook geen optie meer, volgens Wouter. “Investeringsfondsen en beleggers, ze zijn ook allemaal nieuwe eisen aan het stellen. Zeker wat betreft duurzaamheid. Of je wilt of niet, het gaat gewoon veranderen. Iedereen is daar nu wel een agenda omheen aan het vormen: wat betekent dit voor mij? Ik heb dus een technologiestrategie nodig, ik heb een datastrategie nodig …” 

Een beetje innovatie kan niet

De truc is om je niet bezig te houden met een beetje innovatie, maar om het uit te besteden aan de beste partij. “Zelf innoveren is superingewikkeld. Om dat zelf te doen, moet je een ander type mens aannemen. Er een nieuw bedrijf van maken. Er echt energie in stoppen. Een beetje innoveren werd wel ingezet als marketingtool, maar succesvol, schaalbaar innoveren, daar moet je je beste mensen op zetten en die heb je al nodig in je core business. Samenwerken met nieuwe techbedrijven maakt dit een stuk makkelijker. Ik geloof in deze samenwerking.” 

Vraag en verbinding

Omdat Wouter zo goed weet welke bedrijven zich waarin gespecialiseerd hebben, is het voor hem ook heel simpel om de juist partij aan jouw vraag te koppelen. “Bel me gewoon even. Ben je bezig met een vraagstelling of een uitdaging, heel snel kunnen we daar de juiste partijen naast leggen, dan heb je een goed overzicht en maak je niet de verkeerde keuze. Dat zien we veel gebeuren en dat is ontzettend jammer. Een pilot is leuk, maar je wilt naar een proof of value. Dat wil je met partners doen waarmee je voor langere tijd kunt samenwerken. Dan maak je een juiste keuze.” 

Grenzeloos verbinden

Verbindingen gaan over alle grenzen heen. Even een paar GROTE voorbeelden. Zo heeft Holland ConTech & PropTech in Nederland een smart sensor challenge georganiseerd. “22 corporate bedrijven; 2 gemeenten, 7 woningbouwcorporaties, een aantal installateurs, beleggers, ontwikkelaars en bouwers. Ze wilden dat wij gingen scouten om allerlei sensoren te scannen voor gebouwen. Dat is een grotere challenge geworden, want we zijn ook op zoek gegaan naar het platform waarop de data terecht moet komen en uiteindelijk ook de oplossing: wat ga je met die data doen?” 

Challenge in Dubai

Op dit moment staan ze aan de start van wederom een nieuwe challenge, dit keer voor de grootste ontwikkelaar in Dubai, Emaar. “Op het gebied van duurzaamheid en nieuwe bouwmethodieken. We gaan de wereld scannen.” Lijkt dat iets te ambitieus? Geen zorgen. “We hebben een groot netwerk. We hebben allerlei partners betrokken van elk werelddeel en wij hebben de lead. We zijn nu de challenge aan het formeren, in januari en februari gaan we scouten. Partijen kunnen zich aanmelden en daarna volgt er een demo-dag in Dubai. In maart of april gaan we met 20 partijen daarheen.” 

Evenementen

Naast het netwerk één op één verbinden, organiseren ze ook veel evenementen. Om samen met partners zoveel mogelijk mensen samen te brengen. Om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en elkaar te leren kennen. Hier komen echte hoogtepunten uit voort. 

Eén zo’n hoogtepunt was een evenement dat samen met Cushman & Wakefield georganiseerd werd. “250 man in een zaal. Het ging over hoe data de vastgoedwereld aan het veranderen is. Supergaaf om te zien wat daar allemaal uit voortkomt.” Dus: Holland ConTech & PropTech regelt een spreker, regelt een zaal vol geïnteresseerden en giet daar een mooi programma overheen. 

Zoals een evenement met Autodesk in Eye Filmmuseum in Amsterdam, daar kwam 300 man op af. “Die keer dat we een spreker hadden vanuit Apple. Apple in de bouw zul je zeggen. Maar hoe Apple innoveert en hoe dat innovatievermogen van Apple werkt, daar kun je elementen uithalen.” Copy-paste is de snelste manier van vernieuwen, volgens Wouter. Het willen leren van andere industrieën is belangrijk.

Innovatief

Het is niet verrassend dat een bedrijf dat zich richt op innovatie, zelf ook innovatief is. “Wij waren de eerste met LinkedIn live, we waren de eerste met podcasts in de bouw- en vastgoedwereld; er staan inmiddels al ruim 100 inspirerende verhalen op ons kanaal. Online events organiseerden we al vanaf 2018. Heel handig toen corona kwam.” Het laatste nieuwigheidje is het op handen zijnde festival. Dit stond eerst gepland voor begin 2022, maar is door alle regelingen verplaatst naar september. Een festival op de Zuidas; een feest van netwerken en kennis. Verhalen over alle thema’s: mobiliteit, luchtkwaliteit, slimme kantoren … We gaan van alles organiseren voor bouwend en vastgoedminnend Nederland.” 

Maar er wordt wel iets georganiseerd om het nieuwe jaar goed van start te laten gaan. “Op 25 januari is er nu een online event à la De Wereld Draait Door, waarin we het hebben over Paris proof, data en AI, kantoren, woningbouwopgave en de Zuidas. Allerlei thema’s om met elkaar dat gesprek aan te gaan.” Aanmelden kan nog via www.rebf.nl.

PropTech in de toekomst

De nabije toekomst wordt interessant, want de ontwikkelingen gaan megasnel. “Dit is ook echt waar de gebouwde omgeving op zit te wachten. Er is alleen in PropTech al negen miljard dollar geïnvesteerd in het afgelopen jaar. Dat wordt alleen maar meer. Dit is zo’n gamechanger.” 

En dan tot slot nog een oproep van Wouter aan jou: “Ga op zoek naar technieken. Laat je inspireren door verhalen, ook door andere industrieën.”