Projectmanagement: verbinden, plannen en doen

Projectmanagement
Michel Groenendijk
Michel Groenendijk, sr. adviseur fysiek domein BMC
10 mei 2022

“Het scheelt veel trial and errors”; het werken met een BMC’er binnen lokale overheid betekent werken met een professional en profiteren van zijn kennisrijke netwerk. En dat is niet verkeerd in een tijd waarin de opgaven op zijn zachtst gezegd uitdagend zijn. Michel Groenendijk, sr. adviseur fysiek domein BMC, spoort overheden graag aan om door te stappen bij het behalen van doelen. “Niet verzanden, maar doorgaan.”

“Noem mij maar Michel en ik doe van alles”, lacht hij. Hij noemt zichzelf de verkapte regelneef, de verbinder die informatie verder brengt, evenals stokkende projecten. “Iets wat stilstaat in beweging brengen.” Stilstaan past hem niet. Werken voor BMC is hem dan ook op het lijf geschreven. Na 13,5 jaar met veel plezier voor de gemeente Zoetermeer gewerkt te hebben, was het tijd voor iets nieuws. 

Was het de onrust die komt met de grijze slapen? Hij kijkt rond bij projectontwikkelaars en aannemers en voegt zich bij BMC. “Ik doe hetzelfde, werk in de publieke sector, maar kan nu een kijkje nemen in verschillende keukens. Toch maak ik er wel echt onderdeel van uit.” Vooral dat laatste is voor hem erg belangrijk. “Ik ga graag lange verbindingen aan en probeer ook echt mijlpalen te bereiken.” De keukens waarin hij nu rondloopt, bevinden zich in Apeldoorn en Leiden. Bij beide lokale overheden stort hij zich op projecten. En mijlpalen hoeven niet per se vanaf papier in beton gegoten te worden voor hem. Ook al ziet hij graag resultaten buiten, een afgerond bestemmingsplan, zoals in Leiden, of een handtekening onder een groot contract zijn ook mooie momenten. 

Daadkracht

Zijn komst betekent voor een gemeente dat er een harde werker komt binnenlopen, iemand die zijn ervaring graag deelt. Een doener met een kritische blik en een flinke portie daadkracht, want projecten moeten door. “Dat breng ik mee en ik merk dat dat wordt gewaardeerd.” Maar de gemeenten veranderen hem op zijn beurt ook een beetje, vertelt hij. Hij past zich aan aan zijn omgeving en in Leiden is die anders dan in Apeldoorn. 

Verbinden 

Verbinden is het terugkerende thema in het verhaal van Michel. Zelf voelt hij zich verbonden aan gemeenten waarvoor hij werkt. Na zijn studie bestuurskunde besloot hij te kiezen voor lokale overheid. Niet alleen dat theoretische, ook die echte hands on-mentaliteit. “De snelle resultaten, je werkt aan iets concreets, je ziet iets ontstaan: een tunnel, een nieuwe weg.” 

Plannen

Aan twee opdrachten tegelijkertijd werken betekent een strakke agenda managen en duidelijk communiceren. Gelukkig is Michel daarin zowel privé als zakelijk zeer bedreven geworden. Want met een gezin thuis is afstemming noodzakelijk. En wil je niet tekortschieten of overlopen op werkgebied, dan is plannen een must. Realistisch plannen heeft hij in de loop der jaren geleerd. “Ruim realistisch – veel gezonder –, maar strak op de bal. Je wilt het niet in de volgende wedstrijd uitspelen, maar in deze.” 

“Corona heeft geleerd dat niet ieder overleg fysiek hoeft. Wel als het over geld gaat of als je met zijn allen in een ontwerptool zit en over een kaart hangt, dan wel. Maar anders kan via Teams of telefoon ook. Dit werk biedt zoveel vrijheid. 90% van mijn agenda kan ik zelf inplannen. En omdat we een goed aantal vakantiedagen krijgen – die ik ook echt opmaak – kan ik ook afschakelen.” 

Oldskool

Aan het begin van zijn carrière werden koeien een weiland opgeschoven voor stadsuitbreiding, zodat de voertuigen vooruit konden rollen. “Dat is wel echt oldskool hoor. Maar binnenstedelijk is de ruimte ook een keertje op.” Het is zoeken naar een goede balans wil je Nederland leefbaar houden en voorzieningen toevoegen. Dan komen we weer uit bij zijn stokpaardje: verbinding! “Je moet verbinden met stakeholders. Participatie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het is belangrijk de kennis en ervaring uit de woonbuurten en gebieden te benutten. Daar moet je de tijd voor nemen, vind Michel. “Luisteren en eerlijk zijn.” 

Vroege aankondiging

De tunnel die nu gegraven wordt in het centrum van Apeldoorn, is volgens hem wel een mooi voorbeeld. Fase 1, de tunnel, is in uitvoering. Nu nog de weg eromheen. Eerst over de tunnel. “Een tunnel in de stad betekent ontzettend veel ongemak en hinder voor winkels, bedrijven, omwonenden en bezoekers. Die moeten omrijden volgens de omleidingsroutes. Wat echt goed is, is dat dit al 1,5 jaar geleden is aangekondigd, zodat niemand verrast hoeft te zijn wanneer er zo meteen een stuk weg uitligt. We hebben gevraagd: Wat vind je ervan? Er kwam een klankbord met 20 direct omwonenden die reageerden op onze verkeersmaatregelen. En in de uitvoeringsfase is er intensief overleg geweest.” Michel praat over nieuwsbrieven en socialmedia-campagnes. Omgevingsmanagement is volgens hem onbetaalbaar. “Je moet echt promoten dat mensen op andere tijden of met ander vervoer gaan reizen.” 

Doorstappen

Dat verbinden klinkt natuurlijk fantastisch, maar ergens moet je de sprong van verbinden naar doen wel maken. Misschien raken we hier wel een gevoelig punt. “Soms moet je ook gewoon constateren dat je verschillen hebt en er niet uitkomt. Draagvlak is een groot goed, maar geen doel. Het mag niet ten koste gaan van het project zelf.” En dan volgen zijn gevleugelde woorden: “Je moet ook durven doorstappen.” Om zich heen kijkend ziet hij veel capabele ambtenaren en vakspecialisten. Als je alle informatie hebt, alles is bekeken, er is afstemming geweest, gewikt en gewogen, dan is het moment daar. Tijd om te beslissen. Trap niet in de valkuil van blijven hangen, stap door. Het iedereen naar de zin maken kan niet. 

“Je moet ’t een keer afronden en dat kan ook betekenen: we zetten er een streep onder. Dit lukt niet.” Enorm pijnlijk na een lang en intensief traject. Maar het is beter duidelijk te zijn dan door te blijven modderen met projecten die eindeloos uit de tijd en kosten lopen. “Soms heb je 23 keer gerekend en krijg je het net niet rond gerekend, soms krijg je die 10 extra woningen niet in het bestemmingsplan en soms lukt die subsidieaanvraag toch niet binnen de tijd en moet je dat ook accepteren.” 

Oplossen

Nog zoiets is dat je problemen gewoon oplost. Zoals gezegd komt na de tunnel de weg. De tender voor die weg is onderhevig aan onzekerheid. “Laat je niet gek maken door de waan van de dag. De aannemer die je contracteert, kun je daar een risicoregeling mee afspreken die je koppelt aan een landelijke index?” Nu zijn er partijen die bij voorbaat al afhaken of partijen die veel te hoog inschrijven. “Een probleem mag geen reden zijn om een aanbesteding niet te doen. Naast de tunnel moet die weg ook van de grond komen.”

Bijeenkomsten

Handig ook voor opdrachtgevers is dat hij zijn BMC-collega’s regelmatig tegenkomt tijdens bijeenkomsten. “Plezier en een leermoment worden daar aan elkaar gekoppeld. Er is bijvoorbeeld een spreker en het is naast gezellig ook goed om daarna met 120 man kennis uit te wisselen.” ‘Hoe gaan verschillende gemeenten om met prijsstijgingen’ kan een vraag zijn om over door te praten. Want de ene gemeente worstelt hiermee en de andere heeft wellicht een oplossing. 

Kennis

Hij is zich er wel bewust van dat je als interimmer een keer een einde maakt aan je verbinding. “Ik werk nu voor middelgrote steden, misschien is het ook wel leuk om in een wat kleinere of grotere gemeente te werken. En waar ik nu veel in de inhoud zit, is de functie van teammanager misschien ook wel een passende. Bij BMC krijg je veel ruimte om dat te ontdekken, maar je moet die ruimte wel zelf benutten.”