Omgeving is beleving

BLOG
Ruimtelijke ontwikkeling
Ruth Emous
Coördinator Content bij Urban-Innovators
05 februari 2021

Coherent en complex, zo moet onze openbare ruimte eruit zien. Dat is de conclusie van Ruth Emous. En zij kan het weten, want ze is er zojuist op afgestudeerd. Deze pientere dame is aangeschoven als Yacht-trainee bij het platform van Urban-Innovators om ook daar wat complexiteit aan de coherentie toe te voegen.

Lachend omschrijft ze zichzelf als spontaan, sociaal en gezellig. Maar ook als een twijfelaar. Daarom past de mogelijkheid van ‘legaal jobhoppen’ die Yacht haar nu biedt perfect. “Dit gaat meer duidelijkheid geven in wat ik goed kan en waar ik me op mijn plek voel. Of dat nu een online-startup is, zoals Urban-Innovators, of een rol bij de gemeente.”

Carrièrepad 

Ook al is ze zoekende op het pad dat carrière heet, ze weet wel waar haar uiteindelijke baan aan moet voldoen. “Het moet iets maatschappelijk hogers nastreven.” En ze benoemt een openbare ruimte waar mensen dagelijks gebruik van maken en die dus ook dagelijks mensen beïnvloedt. Of een ziekenhuis waar mensen zich fijn moeten voelen.

Gebruiksvriendelijkheid 

Ooit begonnen aan de studie Bouwkunde – daarvoor wel haar bachelor gehaald – maar geëindigd met de master Human-Technology Interaction. Ze vertelt over de reden van haar switch: “Wat ik heel lastig vond, was wanneer gezegd werd: Ga maar aan een ontwerp beginnen, hier is een wit vel papier. Je had dan wel een locatie en wist dat het een museum, verzorgingstehuis of woning moest worden, maar dan hield het ook wel op. Je mocht alle kanten op. Waar begin je dan? 

De analyse – die ik het leukst vond – was superkort. Dat hield meestal wel op bij het uittekenen van een paar zichtlijnen en een analyse van de functionaliteiten rondom het plangebied. Dat was niet heel diepgaand. Binnen één of anderhalve week was dat wel afgerond.” Voor Ruth voelde dat niet als voldoende kapstok om haar concept aan op te hangen. “Mooi is belangrijk, maar de gebruiksvriendelijkheid vind ik belangrijker.” 

Pinguïn op hakken 

Ze heeft ook een heel treffend voorbeeld waarbij mooi en goed bedacht het afleggen tegen functionaliteit. “De trap die bij ons in Eindhoven naar het gebouw van de Faculteit Bouwkunde loopt. Brede treden, want daarop kun je elkaar ontmoeten, maar vervolgens is normaal traplopen niet mogelijk. Op die treden kan je net geen twee passen zetten, maar met één kom je tekort. Kortom, of je rende omhoog of je ging met hele korte pasjes die trap op, als een pinguïn. Dat zag er niet uit. En als je als vrouw hakken aan had, kon je helemaal die trap niet op- of afkomen.”

Beleving 

De ontwerpen die ze inleverde, werden voldoende gewaardeerd, qua cijfer. Maar zelf was ze niet tevreden. Want waar de ontwerpen vooral werden beoordeeld op de esthetische waarde, gaat het haar om zoveel meer dan om een gebouw alleen. “In de beleving speelt de totale omgeving een rol, het is daarom niet relevant om te kijken naar individuele objecten zonder je af te vragen hoe die objecten bijdragen aan het geheel.” En omdat dit principe haar intrigeerde, is ze hierop afgestudeerd.

Interessante omgeving 

Tijdens haar afstuderen onderzocht ze hoe de aspecten coherentie, complexiteit en mysterie de visuele aantrekkelijkheid van de gebouwde omgeving beïnvloeden. Haar conclusie: 75% van de aantrekkelijkheid wordt bepaald door de omgeving zelf en niet door de achtergrond van de gebruiker, zoals vaak gedacht. En echt vernieuwend is haar bewijs dat de interactie tussen complexiteit en coherentie belangrijk is, want die maakt een omgeving interessant. 

Redesign industrial area + grafiek

Een omgeving die zowel coherent als complex is, wordt als extra aantrekkelijk beschouwd. 

Superinteressant platform 

Een mooi moment om Urban-Innovators erbij te betrekken. Hoe coherent en complex is dit platform eigenlijk? Ruth: “Ik ben aangesteld voor de content, waarbij ik rekening houd met veel verschillende mensen en niet steeds dezelfde verhalen wil horen. De omgeving is coherent en de verschillende soorten mensen maken het complex.” Een super interessant platform dus.

Jouw verhaal 

Ze benadert pro-actief. “Ik schiet mensen aan op LinkedIn, getriggerd door een post of hun functie.” Maar er is nog veel te ontdekken. “Ik heb maar kennis van een klein stukje en wil graag meer inzicht krijgen in de volledige branche.” En daar kan ze de hulp van het netwerk goed bij gebruiken. 

Werk jij aan een interessant project of wil je jouw visie delen? Laat het dan weten aan Ruth. Als content-coördinator regelt ze ruimte voor jouw verhaal. 

Vertel je verhaal