Leven in een virtuele wereld, echter dan je denkt

OUT OF THE BLOG
Innovatie
Ton de Haan
Digital Transformation | Tech Lead | Agile Manager
10 februari 2022

We willen pas in een virtuele 3D-wereld leven, als we in de ‘echte’ wereld natte voeten krijgen door de smeltende ijskappen. Of wanneer we terugverlangen naar het coronatijdperk, omdat fysieke verbinding toen nog enigszins tot de mogelijkheden behoorde. Een betere wereld bouw je niet één, twee, drie. Als we beter willen bouwen, dan graag in één keer goed. Dan eerst virtueel in de Metaverse.

Ton de Haan houdt van mensen. Houdt van verbinding. “Ik heb net met iemand gewandeld, vind ik belangrijk, elkaar opzoeken.” Zijn people first-houding komt ‘m goed van pas in de technische wereld, waarin hij zich graag begeeft. “Zonder mensen geen techniek.” Het is namelijk niet de techniek die verandering gedaan krijgt, het zijn de mensen achter de techniek. “Ik snap wat mensen moeten doen om verandering te realiseren.” 

- Verandering is de enige constante - [Heraclitus 540 v.C.-480 v.C.]

Digital natives

Hij is als freelancer beschikbaar voor bedrijven die een digitale transformatie doormaken en bekwaamt zich steeds meer in metaverse. “Millennials kijken daar nog wat huiverig tegenaan. We zijn toch meer fysiek. Maar als ik naar generatie Z kijk, mijn zoon is 12 jaar, hun leven speelt zich online af. Zij leven al in een andere omgeving.” Ton verwacht dat de generatie na Z helemaal online opgroeit. Dat wij het op een dag normaal vinden om elkaar te ontmoeten in de virtuele wereld. De digital natives

Virtual reality

Niet zo gek als je nu nog de kriebels krijgt van zoveel online leven. Dat heeft alles te maken met het ongrijpbare van virtual reality, vertelt Ton. “We kunnen het niet voelen, niet ruiken.” Voordat we een sprong richting Tons utopie maken, krijgen we eerst de begrippen uitgelegd. Want uiteindelijk draait veel om perceptie. Om te voorkomen dat je met de verkeerde VR-bril verder leest, duidt hij enkele van zijn veelgebruikte termen:

  • VR: Daarmee visualiseer je de digitale wereld zodat je er onderdeel van wordt. De technologie erachter vindt Ton interessant. “Alles wat wij doen, wordt in data uitgedrukt. Die data daar kunnen wij wat mee in de virtuele wereld. Dat datamodel geeft ons inzichten en helpt ons bij besluiten. Door data te visualiseren in virtual reality kunnen wij er samen naar kijken.” Dat is natuurlijk prettiger dan een statisch rapport bestuderen of naar een beeldscherm turen. 

  • Digital twin: De virtuele representatie van een fysiek object uitgebeeld in data. 2D, 3D, bewegend of statisch. “In de automotive en de luchtvaart wordt dit al lang gebruikt. Virtueel bouwen en doortesten, voordat je ‘m in het echt bouwt. Dat je vooraf al weet: deze haalt het tot Mars.” Digital twins voor zekerheid dus. Handig ook in de bouw, legt Ton later uit. Wil je een brug bouwen, dan graag op de juiste ondergrond, van het juiste materiaal en op de meest efficiënte manier. Door alles in een model te stoppen, weet je vooraf al wat werkt. Zo bouw je een stad efficiënter, duurzamer en dring je bijvoorbeeld CO2-verbruik terug. 

  • Metaverse. De ruimte om je heen. Gaming is eigenlijk te vergelijken met de Metaverse. Alleen is de Metaverse gevuld met echte data. Je kunt ‘m vullen met digital twins, zo maak je met alle beschikbare data een 3D-omgeving van de fysieke leefomgeving. 

Leefomgeving 

Maar even: waarom zouden we een online leven willen? Nou, omdat grenzen vervagen en alles bereikbaarder wordt. Omdat corona, met alle virussen die nog op de loer liggen, misschien wel het lieverdje van de klas blijkt te zijn. Omdat we elkaar op den duur misschien niet eens meer in het echt WILLEN ontmoeten. “Dat is dan de echte break through van die digitale virtuele wereld. Faciliteiten zijn er al, maar de noodzaak is er nog niet. De happy few loopt nu met een bril op in die omgeving, maar de mainstream ontbreekt nog.” Uiteindelijk willen we en masse online om onze leefomgeving in stand te houden, geeft Ton aan.

Data als goud

Digital twins om daarmee het zekere voor het onzekere te nemen dus, maar hoe simpel is zoiets? Nou, niet, vertelt Ton. “Hoe breng je al die databronnen samen? Daar ligt de crux. Daar ligt de uitdaging. We moeten een lobby starten om het centrale doel onder de aandacht te brengen.” Het hogere doel is zoals gezegd die betere wereld. De lobby moet op zoek naar medestanders. Een precair punt is wel dat die medestanders hun eigen belang even opzij moeten zetten. Ja, dat doet pijn. Eigenbelang zit namelijk het gezamenlijk belang in de weg. “Data zien we als het nieuwe goud, dat is zo’n buzz- en toverwoord. Waarom zou ik mijn goud willen delen? Er zit altijd een transactioneel model achter. Maar het gaat niet over jou of mij, het gaat over onze gezamenlijke toekomst.” 

Time for change

Maar die toekomst vinden we schijnbaar nog niet zo belangrijk. We hebben de neiging zaken nogal snel te vergeten. “Over een aantal jaren zijn we corona vergeten, is het weer business as usual. We zijn kuddedieren, zitten vast in patronen.” En veel zaken zijn een te-ver-van-mijn-bed-show. Zoals die smeltende poolkappen. We voelen de urgentie pas als we natte voeten hebben. Ergens willen we wel, maar we doen het niet, is de conclusie van Ton. Totdat die ene dag dus komt dat we terugverlangen naar corona … 

“Verandering is nodig!” herhaalt Ton nog maar eens. “De manier hoe wij met de natuur omgaan, één bacterie roeit zo een land uit.” Dit doet denken aan het spreekwoord: wie niet horen wil, moet maar voelen. Als we niet veranderen, roepen we de ellende schijnbaar over onszelf af. 

VR of mixed-reality

De virtuele wereld omarmen en binnenstappen zou juist zijn, aldus Ton. Van proberen in die wereld kunnen we ontzettend veel leren. “Daardoor gaan wij op een andere manier naar de fysieke wereld kijken.” Met een VR-bril sluit je je af van de wereld om je heen, maar je kunt ook kiezen voor mixed-reality. Dan heb je een beetje van beide werelden. 

Loop je rond met een bril op je hoofd, dan voorkomt mapping dat je tegen de muren aanknalt. Maar er zijn ook al treadmills waarop je staat, met een riem om je heen. Kun je alle kanten op bewegen. Net echt. En om er maar een filosofisch vraagstuk in te gooien, triggert Ton met de woorden: “Maar wat ís het echte bestaan? Als je leeft in een parallelle wereld, wat is dan de échte wereld?” 

Avatar

De virtuele wereld is misschien wel aangenamer, daar leef je met een avatar zonder lachrimpels of grijze haren. “Je bent los van tijd, afkomst of geslacht. Grenzen vervagen, vooroordelen vallen weg, je leert elkaar op een andere manier kennen.” Kanttekening is natuurlijk wel dat de virtuele wereld een verstopplek kan zijn. Als je een issue hebt met zelfacceptatie, dan verdwijnt dat niet met een zelfgekozen avatar. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de processorkracht toeneemt en je jezelf kunt projecteren in metaverse. Kan dat dan ook met een kilootje minder en een volle haardos? 

“Het gaat niet om vluchtgedrag, maar om verrijking. We doen dit niet zomaar, we doen dit omdat de wereld die we nu kennen er binnenkort niet meer is. Onze ogen lijken gesloten voor waar we echt voor staan. We moeten leren hoe we op een andere manier met de wereld om moeten gaan. Virtueel is duurzamer.” 

Meta

Facebook heeft zijn moederbedrijf al omgedoopt tot Meta, dat is allicht een teken aan de wand.  “Maar bij hen zal het wellicht meer financieel zijn”, is Ton van mening. En Microsoft heeft zojuist gamestudio Activision/Blizzard gekocht voor een astronomisch hoog bedrag. “De wereld heeft ambassadeurs nodig die sensitief zijn, die gevoel hebben voor mensen en omgeving.” Lefgasten met visie dus. Waar te beginnen? “Bij bedrijven die het verschil kunnen maken met innovatie en niet denken: wat wil ik ervoor terug? In de bouw- en infrasector valt er nog veel te halen, maar innovatie staat helaas haaks op winst. Maar als je het goed doet, iets ontwikkelt wat een bijdrage levert en gekoppeld is aan een maatschappelijk thema, dan komen de aandeelhouders vanzelf.” Denk aan Tesla en Spotify, dat startte ook met gefaalde experimenten. 

Crypto 

De verbinding tussen virtuele wereld en ‘echte’ wereld moet nu worden gemaakt. De stap naar virtuele valuta, ofwel crypto, is nog maar heel klein. “Door NFT’s is er nu een bewijs dat je iets hebt, daarmee wordt het weer zichtbaar en gaat het leven. Dat is de emotie die we moeten voelen.” Maar in de ‘echte’ wereld kunnen we de overstap ook al maken richting elkaar, volgens Ton. Zonder vooroordelen, zodat we data willen delen en niet op ons eigen goud blijven zitten. “Dan komt de Metaverse tot leven. Dan bouwen we samen aan die betere wereld.”