Interim werken brengt je snel vooruit als Engineer

BLOG
Innovatie
Cyrille Schreurs
Interim Projectleider Bouw en Civiel bij Yacht
27 januari 2022

“Ik was vooral benieuwd hoe het werken bij andere bedrijven eraan toe ging. Ik wilde mijn horizon verbreden en nieuwe kansen ontdekken.” Cyrille Schreurs werkt sinds 2007 als projectleider Bouw en Civiel bij Yacht. Hij vertelt hoe het interim werken hem de kans geeft om verschillende werkomgevingen te ontdekken en hij zo zijn kennis snel verbreedt. “Door Yacht boekte ik snel vooruitgang in mijn carrière.”

Je weg zoeken als afgestudeerde engineer

Als Cyrille na zijn opleiding civiele techniek als assistent projectleider bij de gemeente Rotterdam start , merkt hij al snel dat hij op zoek is naar een manier om zijn horizon verder te verbreden. “Als je net van de opleiding komt, heb je veel kennis van alle theorie. Toch merk je in de praktijk dat het er anders aan toe gaat dan je hebt geleerd. Bij Yacht is het gelukt om snel vooruit te gaan in mijn carrière.”

Werken als Interim Professional 

Al snel wijzen een paar collega’s hem op de mogelijkheden van Yacht. Bij Yacht werken interim professionals projectmatig bij hun opdrachtgevers. Yacht verbindt de expertise en ambitie van de professional aan de juiste opdracht. Zo realiseren deze professionals niet alleen vooruitgang bij hun opdrachtgevers, maar brengen ze ook hun eigen skills naar een steeds hoger niveau. 

“Bij de gemeente Rotterdam werkte ik samen met aantal collega’s die bij Yacht in dienst waren. Zij spoorden me aan om met Yacht te praten. De afwisseling tussen nieuwe opdrachtgevers, collega’s en het werk sprak me direct aan”, vertelt Cyrille. “Ook de begeleiding en coaching door ervaren Yacht-collega’s vond ik een groot voordeel. Zo sta je er nooit alleen voor. Er is altijd een grote community van Yacht’ers waar je op terug kan vallen. Daarnaast werd ik erg enthousiast van de opleidings- en coachingsmogelijkheden die Yacht aanbiedt.”

Afwisseling met de zekerheid van vast contract

Zijn overstap naar interim werken, blijkt voor Cyrille een gouden greep. “Het helpt me om snel vooruit te komen in mijn carrière. Je komt via Yacht namelijk in verschillende rollen en bij verschillende opdrachtgevers terecht.”  Hierdoor leer je om snel je weg te vinden in nieuwe situaties. Je werkomgeving, je collega’s en de methodieken die je gebruikt verschillen namelijk constant. Dit heb je niet als je bij dezelfde organisatie blijft werken, legt Cyrille uit.

Hij vervolgt: “Mijn eerste plaatsing was bijvoorbeeld bij een ziekenhuis, waar ik een verbouwingsproject coördineerde. Hierna ging ik aan de slag bij een school en daarna had ik een korte opdracht bij Heineken. Elke opdracht had weer andere technische problemen en een andere manier van werken. In hele korte tijd leer je daardoor op verschillende manieren denken. Dat is enorm leerzaam, zeker aan het begin van je carrière.”

Al snel krijgt Cyrille een vast contract. “Als ik het me goed herinner, was dat volgens mij al een jaar nadat ik in dienst kwam. Dat moet rond 2007 zijn. Inmiddels alweer een tijdje geleden”, zegt hij lachend. 

Van uitvoerder naar programmacoördinator

Terugkijkend op zijn ontwikkeling ziet Cyrille een duidelijke lijn. “In het begin ben je tijdens je opdrachten puur met de techniek bezig en het oplossen van problemen. Je werkt vaak zelf aan je eigen taak. Hoe meer stappen je vervolgens maakt, hoe complexer die processen worden. Ook de juiste mensen met elkaar verbinden, is nu een steeds groter deel van mijn werk.” 

Ter illustratie haalt Cyrille zijn werkzaamheden voor netbeheerder Joulz Energy aan. Hier werkte hij via Yacht drie jaar als bouwkundig projectleider. “Voor het eerst voerde ik een project vanaf het begin tot eind uit. Vanaf het selecteren van de onderzoeksbureau’s, het maken van de ontwerpen, het opstellen van bestekdocumenten tot aan het aansturen van alle verschillende partijen en de collega’s binnen de organisatie.” 

Hier merkt Cyrille hoe belangrijk het overzicht in complexe processen is en het verbinden van de juiste mensen. “Alles wat je niet goed doet aan het begin van je project, kom je later tijdens de uitvoering tegen. Ik werd echt met mijn eigen werk geconfronteerd. Dat was enorm leerzaam.”

In de opdrachten die volgen, neemt hij deze inzichten mee. “De laatste projecten waar ik bijvoorbeeld aan heb gewerkt, waren onder andere bij Rijksvastgoedbedrijf en drinkwaterbedrijf Evides. En onlangs ben ik gestart bij waterschap Scheldestromen in de rol van programmacoördinator. Als ik terugkijk op de stappen die ik de afgelopen jaren heb gezet, ben ik hier zeker trots op.” 

Skills uitbreiden 

Ondanks dat Cyrille voor verschillende opdrachtgevers werkt, ondersteunt Yacht hem op meerdere manieren bij het maken van de stappen in zijn carrière. “Via Yacht regel ik bijvoorbeeld gecertificeerde trainingen waarmee ik mijn skills verder ontwikkel. Zo volgde ik bijvoorbeeld de opleidingen PRINCE2 en IPMA. Dit zijn veelgebruikte projectmanagementmethoden die opdrachtgevers van mij vragen.” 

Ook biedt Yacht interne en externe trainingen en opleidingen om zowel je hard skills als soft skills te trainen. Voorbeeld hiervan is inzicht in invloed, welke ik heb mogen volgen. Ook collega’s leren je vanuit hun expertisegebied in een paar dagdelen kleine onderdelen van een bepaalde discipline. Tot slot volg ik ook via de opdrachtgever vaak vakspecifieke trainingen of cursussen. 

Community vol specialisten 

Daarnaast merkt Cyrille dat de hechte community van Yacht voor hem veel waarde heeft. “Het mooie van Yacht is dat je een hele community van mede-professionals hebt waar je op terug kunt vallen. Als je een keer met een technisch probleem zit, kan je het altijd iemand uit je vakgebied om hulp vragen.”

“Ook zit elke interim professional weer bij een andere opdrachtgever. Daardoor heb je ook op dat vlak veel connecties”, vervolgt hij. “Als ik op zoek bent naar een specifieke opdracht, heb ik dus grote kans dat die opdracht al binnen mijn netwerk aanwezig is. En zo niet, dan heb ik altijd nog mijn sales-consult bij Yacht die mij helpt om mijn volgende opdracht te vinden.” 

“Een frisse blik waar men wel waardering voor heeft”

Stoppen als interim engineer is voor Cyrille dan ook niet aan de orde. “Als ik vast in dienst ga, werk ik daar misschien drie of vijf jaar. Daarna ben ik weer nieuwsgierig naar iets nieuws. Juist de afwisseling van de organisaties, de mensen waarmee ik samenwerk en de projecten waar ik me in mag verdiepen en verbeteren, maakt het interim werken voor mij zo leuk. Het voorkomt dat ik routinematig te werk ga.”

Als interim professional moet je in het begin vaak uitzoeken hoe dingen werken. “Je neemt een frisse blik mee die heel waardevol is voor organisaties. Je ziet hoe processen nu gebeuren in een organisatie en krijgt de ruimte om je af te vragen waarom zaken niet op een andere manier gebeuren. Je zoekt uit hoe het beter, slimmer of handiger kan. Die houding wordt door opdrachtgevers enorm gewaardeerd.”

Ook aan de slag als interim professional bij Yacht? 

Ben jij nieuwsgierig, wil je verder kijken dan wat je al kent en zoek je variatie in je werk? Dan is Yacht een hele goede partij voor jou, zegt Cyrille. “Je krijgt de kans om op afwisselende projecten te werken en wordt begeleid bij de stappen die je maakt. Zeker als starter is dat enorm interessant.” Op de website van Yacht vind je alle openstaande vacatures voor engineering professionals. 

Ook aan de slag als interim professional bij Yacht?

Ben jij nieuwsgierig, wil je verder kijken dan wat je al kent en zoek je variatie in je werk? Dan is Yacht een hele goede partij voor jou, zegt Cyrille. “Je krijgt de kans om op afwisselende projecten te werken en wordt begeleid bij de stappen die je maakt. Zeker als starter is dat enorm interessant.” 

Meer informatie

Schermafbeelding 2022-01-27 om 19.29.28

Plan een oriënterend gesprek in met onze consultant Annemiek Lukas en Jordi Mulders om te sparren over de mogelijkheden als Interim Professional bij Yacht.

Ja, ik ben benieuwd naar de mogelijkheden