BIM-inzichten van een outsider

BLOG
Innovatie
Asiya Ali
BIM Regisseur
16 december 2021

Ze is wereldwijs, want het wonen in verschillende landen heeft haar inzichten gegeven die de infrastructuur vandaag de dag op zijn kop zet. Asiya Ali, een echte BIM-regisseur. Ze weet verbanden te leggen die niemand anders opvallen. Ze weet opvallende meerwaarde te creëren bij aannemers door over alles wat er al is een eigen BIM-sausje te gieten.

De wereld is na 9/11 drastisch veranderd. Het leven van Asiya ook. Op dat moment is ze als 14-jarige voorbestemd om advocaat te worden. Een hele goede, want Harvard heeft haar al een conditional offer gedaan. Maar haar nicht die vastzat in die bewuste toren op 9/11 en het niet kan navertellen, doet haar switchen naar engineering. Van een klein behouden dorp in Groningen, naar Pakistan, naar Engeland en weer terug naar Nederland. Om daar uiteindelijk in de conservatieve bouwwereld uit te komen. 

Complex

9/11, de oorlog in Afghanistan, terrorisme. Iedereen heeft een mening en al dat lawaai daaromheen. Toen ik op een bouwplaats in Nederland terechtkwam om geld te verdienen – ik wilde studeren, mijn rijbewijs halen – zag ik daar eenzelfde complexiteit. Al die structuren, al die mensen met verschillende achtergronden, die verschillende expertises en al die meningen. Die andere kant van een project, dat vond ik interessant.” 

Perception

Asiya vertelt dat het lijkt alsof haar leven haar heeft klaargestoomd voor de functie die ze vandaag bekleedt. Ze is namelijk een outsider, als jonge vrouw met een donkere huidskleur in de bouw. Stel je voor. Maar ze is eigenlijk altijd al een outsider geweest, in Pakistan, in Engeland … “People have to change perception and BIM is all about perception.” 

Lucky

Zelf noemt ze zich lucky als ze vertelt over haar traineeship bij Dura Vermeer, waar ze haar afstudeeropdracht mocht uitvoeren. In werkelijkheid heeft ze het afgedwongen, na vijf maanden aandringen en een organisational change was de tijd rijp voor deze dame. Haar opdracht: BIM implementeren. Ze neemt alle afdelingen onder de loep: inkoop, planning ... Ze vergelijkt de verschillende culturen en onderzoekt hoe de technologie daarin past. Lang verhaal kort, dit wordt zo’n succesvol verhaal dat ze na negen maanden een vast contract in the pocket heeft als BIM-coördinator. 

Toegevoegde waarde

“Je hebt de ICT-kant en de processen. Het is gerelateerd, maar niet hetzelfde. ICT is een kans, maar iedereen lijkt te vergeten waarom we dit doen! That’s where I come in.” Maar het is zeker niet one size fits all. Elke discipline heeft zijn eigen processen en dat vraagt iets anders. “Als je BIM inzet als ontwerptool, ligt de focus op visualisatie, maar daar ligt de meerwaarde niet. Die ligt in de output van de softwaretool. In de data.” Ontwerpen zonder gebruik te maken van data is geen BIM, volgens Asiya. Waar we BIM voor willen inzetten, is het designen. Zeg maar BIM als marketingtool om zo opdrachten binnen te slepen. Maar dat doet geen recht aan het softwaresysteem. Dan kun je net zo goed oldskool tekenen met een potlood en een liniaal. 

Burn-out

Asiya kan het namelijk niet verkroppen dat de ene na de andere constructionmanager met een burn-out thuis op de bank zit. “Door de beslissingen van iemand anders.” Lees: de designafdeling die minimale kwaliteit levert, waar vervolgens wel mee gewerkt moet worden. Als BIM anders ingezet wordt – en dus niet als een veredeld 2D-softwaresysteem dat er fancy uitziet – geef je de werkvloer een upgrade. Door gebruik te maken van beschikbare data, houd je de processen aan de onderkant dynamisch. Zo blijft de uitvoerende mens gezond en bespaar je kosten. 

Datagericht

Aannemers die investeren in BIM, doen een grote uitgave. Je kunt experts inhuren, mensen trainen, maar zorg dan wel dat het voor je werkt. BIM is datagericht, maar iemand moet je leren hoe je dat eruit haalt. Hoe werk je ermee? “Ik had een collega, die werkte al 20 jaar in de industrie. Hij deed veel tekenwerk, maar was geen tekenaar. Na drie maanden was hij een advanced BIM-modelleur. Dat was mijn oplossing voor hun probleem, in plaats van iemand van buiten naar binnen brengen. Je hebt al mensen die de cultuur snappen, weten waar de meerwaarde zit. Hij ziet wat werkt en wat niet werkt voor een project, omdat hij al 20 jaar in de bouw werkt. Hem upscalen was mijn doel, maar hem meenemen was niet moeizaam. Daar heb je wel peopleskill voor nodig.” Een skill die Asiya overduidelijk bezit. 

Upscale

Bij een upscale heb je enthousiastelingen en sceptici, beiden vormen een gevaar voor een succesvolle BIM-implementatie. De enthousiastelingen leert ze dat het niet zo simpel is en de sceptici vertelt ze dat het niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Daarna is het tijd om factoren te identificeren met een negatieve impact. “Don’t waste tax-money.” Asiya deelt haar top 3 van de 42 factoren die van invloed zijn op de totale kosten. 42 factoren die ook nog eens allemaal verband houden met elkaar, maar daar wordt niet of te weinig naar gekeken. 

  1. Optimism bias – een bekende term binnen risicomanagement, maar nog niet volledig omarmd in Nederland. Hierbij wordt BIM door een roze bril bekeken. 

  2. Strategic misrepresentation – deze gaat hand in hand met de nummer 1. Feiten blijken dan toch minder objectief dan ze lijken. Het ligt er natuurlijk maar net aan hoe je ze uit wilt leggen. 

  3. Gebrek aan focus - “Incapable to see the difference between a novelty and innovation. Reduce your scoop.” Iemand die BIM-software verkoopt en daarbij zoveel mogelijk extra’s verkoopt, verrijkt zichzelf over de rug van de aannemer. Het gaat dan om de novelty’s en niet om de passende innovaties. Ze hebben geen idee. De leverancier maakt gebruik van een model dat duidelijk niet dynamisch genoeg is. Volgens Asiya een gevolg van highly competitive producten, waarbij de term subquality past. Maar dat past gewoonweg niet binnen de bouw.  

“There are so many risks”, is haar conclusie. Je kunt ze vooraf maar beter elimineren. Wat volgt is een moeizaam gesprek om te beoordelen hoe BIM binnen al deze risico’s past. “Het gaat om perceptive en prejudice.” 

ROI

Oké, we weten dat er 42 nadelen zijn die onderzocht moeten worden voor een succesvolle implementatie. Voor fans van data, dit is allemaal voorspelbaar. En dan? “Remove BIM from design management. Implement on construction management.” Het verhaal: projecten worden uitgevoerd door allerlei losse eilandjes. Die eilandjes moeten door middel van BIM door de constructionmanager bij elkaar gebracht worden. “Construction hate BIM”, zegt Asiya. Maar ze zegt ook dat construction management met behulp van BIM direct je return on investment is. Dit is waar je de kosten eruit haalt. Alle modellen bevatten data, houd je die dynamisch aan de onderkant, kun je inspelen op de waan van de dag. De truck die niet komt opdagen, de voorraden die niet leverbaar zijn, de kraanmachinist die ziek is. Het gaat om vertrouwen, transparantie en geïntegreerde workflows. Dat maakt BIM tot een succes in de bouw. Dat is dus zoveel meer dan 3D-tekenen. 

Samengevat. Als er een balans is tussen de enthousiastelingen en de sceptici, dan is BIM volgens Asiya beautiful en fun. Dan kan het toegevoegde waarde leveren en heeft BIM de beoogde impact op een project. 

Heterogeen BIMMEN

Tot slot: homogeen werken, daar gelooft ze niet in. Copy-paste in een net ander jasje is geen maatwerk. “Als iedereen hetzelfde doet, moet het anders.” Door gebruik te maken van Asiya’s strategische design modelling zijn je designs heterogeen. Oftewel, anders! Beter passend bij jouw business en nauwer aansluitend op de vraag van de klant. Ontwijk competitie, breng focus aan … Ready voor een upscale met BIM?