Airbnb voor kantoorruimte

OUT OF THE BLOG
Innovatie
Tom Remy
Mede-oprichter Plekky
14 januari 2022

Jeugdvrienden Tom Remy en Casper Noordhuizen zagen tijdens de coronacrisis nieuwe kansen. Samen richtten de twee jonge ondernemers Plekky op, een deelplatform voor bestaande bedrijfsruimte. Ze verwierven een startinvestering via tv-programma Dragons' Den en zijn inmiddels vol ambitie van start gegaan met de eerste locaties.

In oktober 2020 – de coronacrisis was net een half jaar oud – begon het te borrelen in de ondernemende geesten van Tom Remy (22) en Casper Noordhuizen (23), vanaf de middelbare school in Bergen op Zoom al dikke vrienden. De economiestudenten zagen halflege kantoren om zich heen, vanwege thuiswerkende medewerkers, terwijl veel startende ondernemers juist zaten te springen om betaalbare en flexibele werkplekken. Konden ze die twee groepen niet bij elkaar brengen..? Zo ontstond het idee voor Plekky.

Overcapaciteit
Het hybride werken – deels thuis en deels op kantoor – zal ook na de corona-epidemie zeer waarschijnlijk de standaard blijven. Werkgevers en werknemers hebben immers ervaren hoe goed deze combinatie is voor de productiviteit. Alleen zitten veel bedrijven  daardoor wel met langlopende huurcontracten en een overdosis  kantoorruimte. Tom: “Huisvesting is na personeel de grootste kostenpost voor organisaties. Dus waarom zou je niet proberen om wat extra geld te verdienen aan die overcapaciteit? Via Plekky wordt dit nu mogelijk gemaakt, wat ook nog eens extra levendigheid en inspiratie op de werkplek teweegbrengt.”

Kantoorruimte
Aan de vraagkant van Plekky bevinden zich zowel startups als grotere bedrijven, die behoefte hebben aan goede, tijdelijke én betaalbare locaties om te werken en gasten te ontvangen. De reguliere vastgoedmarkt is veelal conservatief ingesteld, met langdurige huurcontracten en hoge bedragen aan borg. Daarnaast zijn bestaande alternatieven zoals co-working spaces vaak prijzig en dit biedt dit geen ruimte die naar eigen inzicht ingericht kan worden. Casper: “We hebben ons verdiept in de markt en de juridische kant van kantoorverhuur. De uitkomst van die research: met ons deelplatform kunnen we vraag en aanbod op een verantwoorde en gemakkelijke manier bij elkaar brengen.”

Airbnb
Het grote voorbeeld voor Plekky was Airbnb. “In feite vertalen wij dat concept naar kantoorruimtes,” vertelt Tom. “In 2007, toen Airbnb begon, hadden veel mensen ook nog niet door dat ze hun onbenutte ruimte in huis konden delen. Wij laten bedrijven graag zien hoe ze dit met hun kantoorruimte kunnen regelen. Soms zijn er vragen over de juridische kant, omdat bedrijven zelf niet altijd de eigenaar van het pand zijn. Op dit vlak kunnen we ze geruststellen: het gaat bij Plekky om korte, flexibele huurcontracten vanaf zes maanden, wat het juridisch een duidelijk verhaal maakt.”

Ontzorgen
Plekky is er sowieso op gericht om zowel huurder als verhuurder te ontzorgen. Het platform neemt beide partijen de rompslomp van contracten en administratie uit handen en zorgt ook voor een juist verloop van de maandelijkse betalingsstroom. Ook zijn er allerlei mogelijkheden om een wat grotere bedrijfsruimte geschikt voor delen te maken. Denk bijvoorbeeld aan akoestische scheidingswanden of belhokjes.


Spontane interactie
Een van de voordelen voor beide bedrijven is de gelegenheid voor spontane interactie op de werkvloer, vertelt Tom. “In de eerste plaats op sociaal gebied. Het werkt inspirerend om opeens een startup om je heen te hebben, die bezig is met hele nieuwe dingen. Of een zzp’er met expertise die jij misschien zou kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld een grafisch designer die je journalistieke medium een nieuwe impuls kan geven. De voordelen zijn groter dan alleen de  financiële kant.”

Dragons' Den
Een bijzonder moment voor het jonge bedrijf diende zich dit voorjaar aan toen Tom en Casper via  tv-programma Dragons' Den een investering in de wacht sleepte bij Shawn Harris, van startup accelerator Orange Wings. Casper: “Dragons' Den was een avontuur, we hadden helemaal niet verwacht zo ver te komen. Maar we zijn er superblij mee en we hebben een goede band met Shawn. Ze helpt ons en Plekky echt verder.” Beide heren gaan dan ook vol voor hun startup-onderneming. Tom: “Dit is een jeugddroom die in vervulling gaat. We hebben altijd al samen een bedrijf willen opzetten, vanaf de middelbare school. Ik ben meer van de ideeën en de creativiteit, Casper is meer technisch aangelegd en brengt structuur aan. We vullen elkaar goed aan.”

Van start
Sinds november 2021 is Plekky van start gegaan met de eerste locaties in Amsterdam. Tijdens de pilot ligt de focus op de hoofdstad, voor later zijn er plannen om uit te breiden naar andere steden, zoals Rotterdam en Den Haag.