Wet- en regelgeving | Omgevingswet

Als je denkt aan de wet- en regelgeving met betrekking tot de openbare ruimte, dan denk je direct aan de Omgevingswet. Dé wet die belooft alles gemakkelijker te maken. Is Nederland er al klaar voor?

De Omgevingswet zou al een feit zijn, maar is inmiddels een paar keer uitgesteld. Volgens de laatste berichten gaat de wet vanaf januari 2022 in werking treden. Teun Leeuwerik is daar niet verbaasd over:

“Voordat het af is …, veel details zijn nog niet duidelijk.”

Teun Leeuwerik, medewerker ruimtelijke ordening gemeente Leudal

Teun ziet wat de Omgevingswet betekent voor de gemeente. Met zijn 24 jaar behoort hij nog lang niet tot de oude garde. Hij denkt vanuit het nieuwe gedachtegoed en is zich ervan bewust dat de Omgevingswet voor het oudere talent binnen gemeenten wel even schakelen is.

Omgevingswet en participatie

De Omgevingswet heeft alles te maken met participatie. En hoe participatie werkt, daar weten ze in Leiden alles van. Zij kennen participatie in een overtreffende trap, waarbij er zelfs een burgerinitiatief deelneemt aan de besluitvorming.

Participatie is ook iets waar Lorenzo Goudsmits voor warmloopt. Maar waar houdt participatie op en gaat de burger op de stoel van de bestuurder zitten?

Omgevingswet in het kort

Bestaande wetgeving in een nieuw, beter passend jasje gegoten. 26 wetten samengevoegd en ruimte overlatend voor bestuurlijke afweging. De nieuwe wet lijkt veelbelovend.

 In Utrecht is Stefan Kortekaas al druk bezig om de 600 regels van de bruidsschat – in het leven geroepen voor een soepele overgang – te duiden. Het is van belang recht te doen aan de Omgevingswet, daarbij de opgaven voor gemeente Utrecht zelf niet uit het oog te verliezen en op de proppen te komen met nuttige regels. Het mag wat voorbereiding vergen. Je kunt niet in één keer met de Omgevingswet aan de slag.

In plaats van alle mogelijkheden juridisch dicht te timmeren, de koppeling maken naar de toepasbare regel.”

Stefan Kortekaas, senior hoofdinspecteur/expert Omgevingswet, gemeente Utrecht

Omgevingswet toezicht en handhavig

En als je nieuwsgierig bent naar de exacte link tussen de Omgevingswet en toezicht en handhaving, dan is het verhaal van Stefan helemaal een aanrader om te lezen.

Urban-Innovators en omgevingswet

Bij Urban-Innovators begrijpen we dat de Omgevingswet een complex onderwerp is. Daarom geven we er aandacht aan in onze blogs. Maar ongeacht het thema, zodra de Omgevingswet genoemd wordt, praten de Urban-Innovators toch vooral over de kansen die deze biedt. Lees het zelf. En mocht jij nou een vraag hebben met betrekking tot de Omgevingswet, stel ‘m eens aan een van onze experts binnen de community van Urban-Innovators.