Innovatie

Technische innovatie komt bijna in ieder (bouw)project voor. In het kader van duurzaamheid worden er natuurlijk slimme en innovatieve oplossingen bedacht. Zo lezen we in de blogs onder meer over elektrisch gereedschap, een bagagerobot, een geavanceerd ondergronds vuilnisophaalsysteem en over zonneauto Green Lightning. Toch gaat innovatie – en dan met name in de bouw – niet voor iedereen snel genoeg.

Innovatie staat voor vernieuwing. En vernieuwing in een conservatieve sector gaat niet altijd als vanzelf. Remco Viersma vraagt weleens aan anderen hoe zij aankijken tegen bouwinnovaties.

“Maar als ik dan vraag: ‘Wat is er veranderd in je werk?’, is het antwoord: de computer. In de tussentijd leggen we het riool nog steeds hetzelfde aan als twintig jaar geleden en maken we gebruik van dezelfde stenen. Het kan toch niet zo zijn dat onze innovatie honderden jaren geleden al gestopt is?”

Remco Viersma, projectleider grootschalige gebiedsontwikkeling Zuidas

Innovatie bouwsector

De ruimte in Nederland is bijna op en de tolerantie van onze aardbol ook. Doen wat we deden is geen optie meer, dus innovatie is een must. Daarom betekent inschrijven op een aanbesteding ook meedenken over innovatie in de bouwsector. Want er is bijna geen aanbesteding meer die geen aandacht vraagt voor duurzame innovaties.

Kademuren

In Amsterdam werd jaren geleden al nagedacht over een duurzame manier van aanbesteden. De gedachte is dat het niet langer moet gaan over prijs, maar over duurzaamheid. Sowieso vraagt Amsterdam om innovatie, kijk alleen al naar de enorme hoeveelheid werk met betrekking tot het vervangen van de kademuren. Pepijn Kok heeft daar wel ideeën bij:

“De ideale kademuur is sterk, licht, gaat lang mee en is modulair. Zo beperken we de overlast en de kosten. Als we dan ook nog kunnen voortborduren op het gedachtegoed van de PlasticRoad, dan zou dat fantastisch zijn.”

Pepijn Kok, bedrijfsleider KWS infra

Bouwinnovaties

KWS denkt graag na over bouwinnovaties. Zo bedachten ze het asfalt van gerecycled wc-papier in Amsterdam en schaften ze in een duurzame schaftkeet. Als voorloper laten ze graag zien dat het anders kan.

Nog zo’n idee buiten alle conservatieve kaders is de biobrandstof van Avila Lindgren. Na het lezen van haar verhaal, is je blik op algen voor altijd anders.

Duurzame innovaties bouw

Volgens Willem Sulsters ontstaat innovatie door het samenbrengen van verschillende domeinen. Maar – en daar is-ie weer – we moeten niet bang zijn om de samenwerking aan te gaan of om te falen.

“Van falen leer je heel erg veel en doordat we dat met z´n allen zo hebben buitengesloten, zit innovatie in het slop. We innoveren alleen als het echt niet anders kan. Totdat opdrachtgevers het je opleggen, want dan is er ineens een nieuwe spelregel.”

Ronnie Lauxen, Advisor BIM @ Sweco/ BIM Basics trainer/ international speaker

Innoveren met Urban-Innovators

Blijf op de hoogte van innovaties en mis onze verhalen niet. Doe zelf ideeën op door het lezen van de blogs en stel je duurzame plannen bij. En ben jij nou zelf een urban innovator en breek je je brein over een vraag met betrekking tot innovatie? Stel hem dan gewoon aan onze community. Innoveren doen we met elkaar.