Duurzaamheid

Energietransitie

Bouwend Nederland ligt onder een vergrootglas. Want als we de generaties na ons een leefbaar bestaan gunnen, dan is het de hoogste tijd om in te grijpen. Willen we een mooiere, schonere en veiligere woonomgeving achterlaten, dan is duurzaamheid in de bouw een groot deel van de oplossing.

Wet- en regelgeving dwingt al langer tot keuzes die bijdragen aan de energietransitie. Daardoor zijn duurzaam en nieuwbouw begrippen die al langer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Meebouwen aan Nederland betekent per definitie nadenken over duurzame alternatieven en initiatieven.

Duurzaam maken woningen

Maar ook bestaande bouw moet eraan geloven en upgraden naar nieuwe normen. Gemeenten doen hun uiterste best om hun inwoners te informeren en te adviseren, denk alleen al aan de inzet van een duurzaamheidsbouwloket.

Duurzame bouwmaterialen

Het anders bouwen vraagt om andere bouwmaterialen. Materialen die de aarde niet uitputten, maar die passen bij de duurzaamheidsprincipes van hergebruik en natuurlijk herstel. Zo is hout bezig met een revival en wordt er geëxperimenteerd met minder voor de hand liggend materiaal, zoals biobased piepschuim.

People, Planet, Profit

Maar we lezen ook de lessons learned van gemeenten die genomineerd kunnen worden voor duurzaamste gemeente van Nederland. En over duurzaam bouwende bouwbedrijven die hun duurzaamheidsbeleid stoelen op de pijlers people, planet, profit.

Urban-Innovators en duurzaamheid

Urban-Innovators is hét platform om duurzame inspiratie op te doen. Maar deel ook jouw kennis met het netwerk en stel je vragen in onze community.